“Geen plassen of ijs meer”: Heusden-Zolder kiest voor nieuw type fietspad van Truiense makelij

De Kapelstraat in Heusden-Zolder krijgt een fietsvriendelijke make-over. De gemeente kiest ervoor om ‘slimme’ fietspaden van Truiense makelij aan te leggen op de verbindingsweg: een primeur in België en een duurzame oplossing die het milieu ten goede komt.

Voor zijn nieuwste project contacteerde Heusden-Zolder Ecobeton Water Technologies uit Sint-Truiden dat samen met het Nederlandse Easypath zogenaamde ‘climate paths’ produceert. “Easypath ontwikkelt al twintig jaar paden uit prefab beton, wij voegden er onze technologie aan toe”, vertelt Luc Vandebeek, CEO bij Ecobeton. Het ‘slimme’ fietspad is een stuk veiliger: er blijven geen plassen op staan en er vormen zich amper rijm- of ijsplekken. Dat komt omdat regenwater dat op het fietspad valt, wordt verzameld via de instroom-openingen aan de zijkanten en vervolgens in een buffer terechtkomt onder het fietspad. “Zelfs piekbuien, waarbij veel water in korte tijd valt, vormen geen probleem”, meent Jill Aquilani, commercieel directeur bij Ecobeton. De paden worden ook verwarmd met restwarmte uit rioolwater, wat strooien overbodig maakt.

“Heusden-Zolder is een fietsgemeente”, stelt Lode Schops (G|O|E|D), schepen van Verkeer, Mobiliteit en Openbaar Vervoer in Heusden-Zolder. “We zijn de enige gemeente in België met een internationaal erkend UCI Bike City label. We zitten in met de veiligheid en het comfort van onze fietser.” “We zijn het fietspad dan ook eerst gaan testen in het Nederlandse Oss. Het voelt alsof je over een pas aangelegde asfaltweg rijdt”, voegt teamverantwoordelijke van Leefomgeving Bob Coenen toe. Lot van Hooijdonk, wethouder in Utrecht waar de fietspaden al jaren liggen, beaamt: “Het vorige pad was een asfaltpad vol gaten en scheuren, nu is het een strak pad dat lekker fietst. De betonplaten zijn nauwelijks voelbaar.”

De nieuwe ‘climate paths’ doen hun naam ook eer aan, Ecobeton zet met de nieuwe fietspaden in op het milieu. “Ons klimaat verandert en er dreigt waterschaarste. Hemelwater opvangen kan het grondwaterpeil beschermen. Het regenwater dat via de instroom-openingen tot de buffer onder het fietspad geleid wordt, wordt gefilterd en sijpelt door in het grondwater”, verklaart Aquilani.

Schepen Schops ziet daarnaast ook enkele praktische voordelen: “De betonplaten kan je omhooghalen om aan de onderliggende nutsvoorzieningen te werken. Gedaan met putten boren en nadien met oneffenheden in het wegdek te zitten.” Een voordeel waarvan ze in Utrecht de vruchten al plukken. “Het is makkelijk om de plaat op te tillen en het duurt maar tien minuten”, zegt van Hooijdonk. Bovendien genieten de fietspaden een levensduur van zestig jaar, terwijl asfaltpaden na tien jaar al gebreken vertonen.

Heusden-Zolder zou een van de eerste gemeenten in ons land zijn met de innovatieve fietspaden. Zodra de aanbesteding van het project definitief is, volgt een infosessie voor de buurtbewoners. Vermoedelijk zal die plaatsvinden in december van dit jaar. De werken zouden samen met de geplande rioleringswerken starten in het voorjaar van 2023. “Indien het project een succes is, nemen we het mee in volgende ontwerpfasen”, klinkt het.

 

Bron: HBVL (22/11/2022)

Dit bericht delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Heeft u vragen?

Voor vragen over onze producten of diensten, gelieve contact op te nemen:

SINT-TRUIDEN
Hasseltsesteenweg 119
3800 Sint-Truiden
T: 011/68.00.92
info@eco-beton.be

LIÈGE
Avenue Rogier 22
4000 Liège
T: 04/252.88.28
info@eco-beton.be

KORTRIJK
Visserskaai 26
8500 Kortrijk
T: 056/23.07.19
kortrijk@eco-beton.be